Le Couradou
Maison d'hôtes de charme en Ardèche (Labastide de Virac)

Ons huis Kamers Aan tafel Faciliteiten De streek Gastheren Referenties Contact Route Foto's
... "Grand Cru" ...

Le Couradou geselecteerd als “Grand Cru” in de reisgids
"Thuis in Frankrijk : Logeren bij Belgen"

http://www.lannoo.be

Erwin De Decker en Peter Jacobs publiceren bij Uitgeverij Lannoo de reisgids met een selectie van Franse chambres d'hôtes en charmehotelletjes die uitgebaat worden door Belgen.

Wij citeren:  ...“Dit imposante huis met karakter is schitterend in ere hersteld en romantisch-gezellig ingericht."...
..."Comfort en een hartelijk onthaal zijn in dit huis belangrijk”
...

Schilderachtige logies bij Jos en Diana
Lees artikel verschenen in Feeling (maart 2010)

In de watten gelegd tussen de zijderupsen in Le Couradou.
 
Lees artikel verschenen in "Vakantiegids Het Nieuwsblad" (2006)

Zijdezacht logeren in de Ardèche

Lees artikel verschenen in Genieten" (februari 2009)

Vlaamse logiesparel in de Franse Ardèche

www.trotterclub.com

www.routard.com

 

 In de watten gelegd tussen de zijderupsen

Drukdoenerij hoef je in Labastide-de-Virac niet te zoeken. Ingedommeld tussen de valleien van de Cèze en de Ardèche hebben de 220 Labastidains het massatoerisme vooralsnog weten af te houden. Af en toe een petanquetornooi en twee keer 'bal populaire' met accordeonmuziek: daarmee is de zomerse festiviteitenkalender vol. Eén winkeltje met de onvermijdelijke 'produits de terroir' en twee restaurants, La petite auberge , aan de ingang van het plaatsje, en Au vieux porche , weggemoffeld tussen de smalle straatje, combineren smaakgenot met gastvrijheid.

Zijn 'village de caractère'-label heeft Labastide-de-Virac geenszins gestolen. Vanuit het gehucht Les Crottes ligt de canyon van de Ardèche binnen wandelafstand en vanaf Le Saleyron is het heerlijk wandelen naar de gorges en de wereldvermaarde Pont d'Arc. Met een beetje lef kan je zelfs de natuurlijke brug over de rivier oversteken en de kajakkers aanmoedigen. Zowel voor fietsers als voor grottenliefhebbers oogt de regio paradijselijk. De Aven La Forestière herbergt een rist aan onderaardse diertjes en in de grot van de Orgnac, met bijhorend museum van de prehistorie, zet je zonder al te veel zweet te laten je uurwerk miljoenen jaren terug in de tijd.

Het dorp zelf wordt gedomineerd door het Roure-kasteel. Het bolwerk uit de 15de eeuw heeft camisards , hugenoten en verwante strijders in godsdienstoorlogen inmiddels geweerd en biedt nu onderdak aan een zijdemuseum. Van eitje tot vlinder, de zijderups ontpopt er al haar geheimen.

Charme en comfort

Het kweken van zijdewormen op moerbeibladeren is in Labastide eeuwenlang een bron van inkomsten geweest. Nu nog geven de beestjes niet helemaal af. Het gastenverblijf "Le Couradou" was ooit een kwekerij voor de kleine zijdeleveranciers.

Sinds 2002 verwennen Mechelaar en ex-geograaf Jos Vandervondelen en zijn vrouw Diana Little de bezoekers in Le Couradou. Midden de wijngaarden hebben ze in hun 15de eeuwse Provençaalse mas het uithangbord van "de charme van weleer met het comfort van heden" meegegeven. Le Couradou - letterlijk vertaald: overdekt terras steunend op gewelven - beschikt over zes kamers, elk met een eigen badkamer. Voor wie naar nog meer water snakt, is een zwembad uitgediept tussen de gewelven. De prijs voor twee personen varieert tussen 90 en 130 euro inclusief ontbijt. Driemaal per week wordt het avondmaal opgediend: volwassenen eten zich rond voor 38 euro, kinderen voor 15 euro.

Artikel verschenen in
"Vakantiegids Het Nieuwsblad" (2006)